Dupa 20 de ani de la emiterea primului card pe piata romaneasca si adoptarea a o serie de regulamente, directive de plata, legi si diverse hotarari de guvern, jucatorii din industria platilor electronice apreciaza ca inca este nevoie de interventia statutului din perspectiva legislativa, pentru a crea cadrul necesar dezvoltarii.
„Sunt adeptul descentralizării plăților electronice. Sunt de acord cu intervenția statului pe o perioadă limitată de timp.”, a declarat Antonio Eram, CEO & Founder NETOPIA mobilPay, in cadrul Profit Financial Forum.
O astfel de interventie, in opinia lui Eram, este legata de respectarea limitelor impuse la tranzacțiile în numerar. In prezent, angajații firmelor de curierat, pot încasa și transporta în continuare oricât cash doresc.
„Peste pragul de 10.000 de lei, curierii ar trebui să fie obligați să dispună de mașini blindate”, declara Antonio Eram, CEO & Founder NETOPIA mobilPay.
Opinia este impartasita si de catre un alt procesator de plati. Marius Costin, Country Manager PayU România a sus la randul sau urmatoarele: „Cash-ul este foarte puternic din punct de vedere cultural în România, lucru care ține și de educație. Însă este vorba și de lipsa reglementărilor, utilizarea cash-ului nu este foarte bine reglementată.”
In schimb, legea „cash back” este catalogata de managerul Netopia drept „o lege aberanta”, pentru ca „îi obligă pe comercianți să accepte plăți cu cardul, dar în același timp îi obligă să dea și numerar clienților”.
Prezent la eveniment, Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru România al MasterCard, este insa de parere ca aceasta lege va schimba semnificativ piata de acceptare a cardului in Romania.
„Această lege va dubla numărul de locații unde se acceptă plăți cu cardul, pentru că și mulți comercianți mici, inclusiv din zona rurală, își vor instala terminale.”
Pentru a incuraja acest lucru, Vladimiresci a mai precizat: „Nu vom taxa băncile acceptatoare pentru cashback cel puțin pană la sfarșitul anului ăsta, iar pe partea de terminale, vom continua să subvenționăm instalarea lor cum am făcut-o și în anii anteriori.”
În funcție de categorie și de complexitate, un POS costă de la 50 de euro până la 300 de euro. Potrivit datelor centralizate de BNR, in acest moment sunt operationale in piata locala aproximativ 145.000 de POS-uri.
Sursa: profit.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: