[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Cosmin Vladimirescu, MasterCard: „suntem dispusi sa dam o scutire pe costurile de implementare a serviciului cash back”

13 aprilie 2016

Update: Proiectul legii cash-back a primit in 12 aprilie avizul favorabil din partea Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, fiind inregistrate 14 voturi pentru, 2 voturi impotriva si o abtinere, pragul minim al cifrei de afaceri de la care se aplica legea pentru comercianti fiind stabilit la 10.000 de euro pe an. Raportul final al dezbaterilor pe marginea proiectului de lege va fi trimis spre aprobare in plen pana la finele acestei saptamani, potrivit wall-street.ro.

###

Legea cash-back este la un pas de a fi adopata, discutiile fiind purtate acum pe marginea pragului de la care va avea efect asupra comerciantilor. Miza este cresterea acceptarii cardurilor in mediul rural acolo unde nu sunt nici carduri dar nici terminale. Pentru a convinge bancile sa investeasca in terminale POS la tara, MasterCard a anuntat ca ia in calcul acordarea de subventii si scutiri.

„Daca bancile percep ca fiind mari costurile de implementare a serviciului, noi suntem dispusi sa dam un waiver (scutire – n.r.) pe costurile de implementare pana la sfarsitul anului”, a declarat pentru wall-street.ro, Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard Romania.

Ul al subiect disputat al legii cash back este plafonul care obliga comerciantii cu o anumita cifra de afaceri anuala sa accepte cardul la plata. In prezent acest prag este de 100.000 euro.

„Trebuie sa vedem unde stabilim plafonul, astfel incat sa atinga masa critica si comerciantii relevanti. Nu stiu daca plafonul care exista pana acum era eficient. Legea oricum nu era eficienta pentru ca nu avea penalizari. Ne uitam acum pe datele de la INS si ONRC ca sa vedem cum se segmenteaza comerciantii dupa cifra de afaceri”, a declarat pentru wall-street.ro Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard Romania.

In prezent, doar 17% dintre comerciantii din mediul rural au cifre de afaceri de peste 100.000 euro pe an. Practic, proiectul legii cash-back ar vrea sa capteze comerciantii din zona rurala si urbanul mic care se pozitioneaza in general in zona de sub 50.000 de euro.
cifra afaceri comercianti rural grafic

Reprezentantii MasterCard sustin ca un plafon rezonabil pentru a mentine scopul legii ar fi pe la 25.000 de euro. „Incercam sa analizam ce se intampla intre cele doua plafoane discutate, 10.000 euro si 100.000 euro, si sa gasim punctul cel mai potrivit unde ar trebui setata legea”, sustine Vladimirescu, care precizeaza ca de aceasta data in lege exista si masuri coercitive, care vor fi aplicate de catre ANPC si ANAF.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?