[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

elefant.ro incearca mentinerea ritmului de crestere din 2015 prin deschiderea de noi puncte de livrare a coletelor in tara

29 martie 2016

Vânzările elefant.ro au crescut în 2015 cu peste 50% iar managementul companiei estimează că ritmul se va menține în zona a două cifre și în acest an. Aceasta evolutie este urmarea unei strategii de dezvoltare a afacerii care presupune extinderea in tara cu noi puncte de livrare a coletelor. In acest moment, elefant.ro are 19 asemenea centre, dintre care opt in statiile Metrorex (foto), iar intentia este de a deschide cinci noi locatii in afara Bucurestiului.

“Cifrele arată că, după deschiderea unui punct de livrare (pickup point), are loc o creștere semnificativă a vânzărilor în zona sau orașul respectiv. Așa s-a întâmplat în Iași și în Cluj-Napoca. Vom deschide în următoarele săptămâni un punct de livrare în Timișoara și vor urma alte patru în afara Capitalei până la finele anului”, a spus directorul de marketing al Elefant Online, Alen Todorov.

El a adăugat că deschiderea unui punct de livrare reduce temerile în rândul clienților care comandă bunuri într-un mediu virtual, nepalpabil.

“În plus, un pick point rezolvă problemele pe care le generează nesincronizările ivite între programul clientului și cel al curierului”, a mai precizat reprezentantul Elefant Online.

Clienții care ridică coletul dintr-un punct de livrare nu mai plătesc taxa de transport, în cuantum de 9 lei, și au posibilitatea să probeze produsele comandate.

“Spre exemplu, punctul de livrare amplasat pe Bulevardul Magheru permite probarea articolelor de îmbrăcăminte, fapt foarte mult apreciat de către segmentul feminin al clienților noștri”, a afirmat Todorov.

În 2014, cu un numar mediu de 135 angajati, retailerul a înregistrat o cifră de afaceri de 48,3 milioane de lei, cu 68% mai mult față de anul precedent, conform datelor de pe pagina web a Ministerului Finanțelor Publice. La acelasi moment, pierderea companiei era de 6,3 mil. lei, in crestere cu 12,5% fata de 2013, iar datoriile se ridicau la 25,8 mil.lei, reprezentand peste 50% din veniturile totale realizate in 2014.

Sursa: profit.ro

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?