[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Republica Moldova – comprimare fara precedent european a unui sistem bancar national

15 octombrie 2015

Trei dintre cele 14 banci autorizate de Banca Nationala a Moldovei isi vor pierde licenta in aceasta luna, urmand a-si incheia activitatea. Este vorba despre Banca de Economii S.A., B.C. Unibank S.A. si BC Bancii Sociale S.A. sunt in procedura de retragere a licentei de functionare, urmand a fi inchise.

Prima dintre ele, Banca de Economii S.A. este un fel de CEC Bank, fiind si cea mai mare din sistem. LA sfarsitul lunii august, banca avea 554 de unitati in teritoriu si 1.890 de angajati, ceea ce raportat la intregul sistem bancar din Republica Moldova resprezinta o cota de 42,8% si respectiv 19,2%.

Pentru aceste trei banci aflate sub administrare speciala, incepand cu 9 octombrie 2015, ora 21:00, a fost deja sistata alimentarea conturilor de depozit la vedere și la termen ale persoanele fizice și juridice (deschise la bancile respective). Practic, operatiunile cu cardurile bancare emise de Banca de Economii S.A., B.C. UNIBANK S.A. și BC BANCA SOCIALa S.A. au fost oprite incepind cu momentul sus mentionat.

In cadrul actiunilor de pregatire pentru retragerea licentelor Bancii de Economii S.A., B.C. UNIBANK S.A. și BC BaNCII SOCIALE S.A., a fost demarat si procesul centralizat de transferare integrala a depozitelor la alte banci. in acest context, incepand cu 10 octombrie 2015, ora 13:00, au fost sistate toate operatiunile in conturile de depozit la vedere și la termen ale persoanele fizice și juridice deschise la bancile respective.

Soldurile neutilizate din conturile de carduri precum si depozitele care nu au fost solicitate de clientii celor 3 banci se transfera in mod centralizat catre alte banci licentiate din Republica Moldova, respectiv BC „VICTORIABANK” S.A., BC „Moldindconbank” S.A., „FinComBank” S.A., B.C. „COMERTBANK” S.A. și BC „EuroCreditBank” S.A. Incepand cu data de 19 octombrie 2015, deponentii bancilor ce vor fi lichidate vor avea acces la mijloacele lor banești in sediile bancilor mentionate,  cu pastrarea conditiilor contractuale initiale.

In cazul transferarii mijloacelor la o alta banca, cardurile emise de bancile ce urmeaza a fi lichidate isi vor pierde valabilitatea. In cazul in care deponentul va dori deschiderea unui card nou, acesta va solicita bancii, la care a fost transferat depozitul, emiterea unui card nou.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?