[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Penetrarea financiara in mediul rural poate avea loc si fara investitii fizice in sucursale – este insa nevoie de imbunatatirea conditiilor de viata

28 septembrie 2015

Extinderea serviciilor bancare in zonele rurale nu poate fi privita separat de evolutia economiei, iar acest lucru este valabil in special in ceea ce priveste serviciile financiare oferite populatiei. In prezent, bancile pot deservi doar nevoile de baza ale populatiei rurale, nevoi precum economisirea sau plata facturilor. Treptat, „pe masura ce structura populatiei se va dezvolta, bancile va trebui sa fie pregatite sa raspunda nevoilor financiare tot mai mari”, crede Ufuk Tandogan (foto) – CEO Garanti Bank.

In mod surprinzator, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), persoanele care locuiesc in zone rurale si au deja un produs bancar de baza, precum un credit imobiliar sau un depozit, au un comportament similar celor din zonele urbane. in acelasi timp, numarul celor care folosesc un card de credit sau servicii de Internet banking este mai redus (10% in zona urbana si 5% in zona rurala). Rezultatul confirma legatura puternica dintre dezvoltarea economica si gradul de penetrare al serviciilor bancare.

In ceea ce priveste imbunatatirea activitatii de creditare, problema se rezuma la veniturile populatiei rurale, care sunt cu 40% sub media din zona urbana. De asemenea, având in vedere ca mare parte din forta de munca din zona rurala activeaza in agricultura (2,6 milioane de oameni), exista si o sezonalitate a veniturilor.

CEO-ul Garanti considera ca aceste diferente de venit, intre zonele rurale si cele urbane, ar putea fi reduse prin imbunatatirea serviciilor din ariile traditionale, modernizarea agroturismului, comertul cu produse agricole, productia de lemn, ceramica si alimente. Alte directii care ar putea fi, de asemenea, luate in considerare in acest sens sunt fabricarea de produse bio cu ajutorul tehnologiilor inovatoare si agricultura sociala (dezvoltarea de servicii de ingrijire a batrânilor sau activitati de reabilitare, incluziune sociala si crestere a oportunitatilor de angajare).

In ambele cazuri, exista fonduri europene disponibile care pot fi alocate prin programe de dezvoltare rurala. Fondurile europene pot accelera devoltarea economica in zonele rurale si imbunatatirea nivelului de trai. „Desigur, acest lucru va determina in mod natural o mai mare nevoie de asistenta financiara si, implicit, o impulsionare a economiei.”

Din fericire, aceste fonduri sunt absorbite aproape in intregime, asa cum s-a si dovedit in programul de dezvoltare rurala 2007-2013. Totodata, fondurile impulsioneaza turismul, infiintarea si dezvoltarea microintreprinderilor, renovarea si dezvoltarea satelor.

Pe durata celor doua exercitii de absorbtie a fondurilor (2007-2013 si 2014-2020), suma totala alocata a fost de aproximativ 8 miliarde de euro de program si echivaleaza cu 20% din imprumuturile bancare acordate gospodariilor in perioada 2007-2014.
Bancherul apreciaza ca „Odata ce diferenta data de nivelul de trai se va estompa, serviciile financiare folosite de catre populatia rurala se vor diversifica.” Astfel, spre exemplu, potrivit unui studiu realizat de catre Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT), 62% dintre oamenii care locuiesc in zone rurale au acces la Internet. Acest lucru dovedeste ca exista un potential ridicat pentru dezvoltarea Internet banking-ului.

Convingerea oficialului Garanti este ca „sustinerea cresterii sectorului financiar in aceasta zona este puternic legata de imbunatatirea conditiilor de viata prin cresterea productivitatii si a veniturilor personale”. Veniturile mai mari fac ca probabilitatea de rambursare a creditelor sa creasca si ii transforma pe detinatori in potentiali clienti de servicii financiare.

„Pe langa particularitatile legate de structura populatiei, noi, ca bancheri, trebuie sa fim mereu cu un pas inainte si sa maximizam avantajele tehnologiei de ultima ora. Internet banking-ul si mobile banking-ul sunt doar cateva exemple de produse pe care noua generatie se va baza, precum si dovada vie ca penetrarea financiara poate avea loc si fara investitii fizice in sucursale.”,

Mai mult, „pentru a determina directiile in care se indreapta sectorul bancar, ar trebui sa intelegem in ce stadiu ne aflam”, spune Ufuk Tadogan. Prin comparatie cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est, Romania are cea mai mica rata a activelor bancare si a volumului total de imprumuturi raportate la PIB. In timp ce Romania are o rata a activelor bancare raportate la produsul intern brut de 60%, celelalte tari ajung la 90-100%. Acest procent arata ca mai avem de recuperat pentru a ne apropia de nivelul Europei Centrale si de Est.

Viteza si amploarea acestei redresari economice poate fi accelerata si prin intermediere financiara.
„Pe termen lung, gradul de penetrare a serviciilor financare se va imbunatati in acelasi ritm cu economia si dezvoltarea rurala. Cu o buna supraveghere si un bun control al riscurilor, alinierea intereselor bancilor cu imbunatatirea nivelului de trai si al educatiei devine o carte castigatoare pentru toti.”

Sursa: ZF

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?