In 7 august 1995, reprezentantii Bancorex (Banca Romana de Comert Exterior) anuntau intr-o conferinta de presa punerea in circulatie a primului card bancar emis de o banca din Romania. Produsul era un Visa Business, se adresa asadar persoanelor juridice romane, si era emis in USD.
„Cartea de plata se adreseaza persoanelor juridice romane – firme, institutii, organizatii – si este utilizabila de catre personalul acestor institutii care se deplaseaza frecvent in strainatate”, a declarat cu acea ocazie Ioan Greu, directorul de marketing si dezvoltare al Bancorex.
Razvan Temesan, presedintele de atunci al BRCE, considera ca functionarii din structurile guvernamentale, care se deplaseaza frecvent in strainatate, vor fi primii beneficiari ai cardurilor, pe care le vor folosi in exterior pentru efectuarea de plati. „Aceasta modalitate de decontare este o chestie de standing, iar prin acest lucru se vede cum ne privesc strainii”, declara in presa vremii Temesan.
Pentru a putea obtine cardul Bancorex VISA Business, persoanele juridice trebuiau sa dispuna de resurse valutare, sa aiba o situatie financiara solida si stabila si sa aiba cont curent in valuta deschis la una din sucursalele Bancorex.
„Banca va solicita, pentru fiecare carte de plata emisa, constituirea unui depozit bancar de minim 5.000 USD. Dobanda la acest depozit va fi cea utilizata de Bancorex pentru contul curent in valuta” a mai precizat Greu.
Pentru cardurile emise, Bancorex percepea o taxa de emitere de 10 USD, o taxa anuala de 30 USD per card, precum si un comision de 1%, aplicat la valoarea fiecarei tranzactii.
Obiectivul declarat al bancii era emiterea a 500-1000 de carduri pana la sfarsitul anului 1995 si trecerea la emiterea si a cardurilor de debit, pentru persoane fizice. Bancorex avea sa lanseze un Visa Classic pentru populatie, in decembrie acelasi an, insa tot in USD – clientii putand beneficia de un card numai in masura in care aveau in cont 1.000 USD.
Foarte interesant este si ce asteptari, pe termen lung, aveau reprezentantii bancii din acel moment.
„Prin emiterea cartilor de plata in moneda nationala, se spera ca, in cinci ani, cea mai mare parte a populatiei sa foloseasca acest sistem pentru platile curente, care va inlocui platile prin numerar si prin cec”, aprecia Greu.
Primele discutii dintre Visa Inc. si bancile locale s-au purtat inca din 1991. Doi ani mai târziu, primele banci din Romania – inclusiv Bancorex – aveau sa sa afilieze la Visa Inc. si sa devina membri cu drepturi depline ai schemei de internationale de plata. In martie 1994, noii membri din Romania ai Visa Inc. (BRCE, BCR, BRD, Banca Agricola si Banca „Ion Tiriac”) infiintau RomCard, centru de autorizare si decontare a tranzactiilor cu carduri – o investitie de 40.000 USD si 10 mil lei din partea fiecarei banci. Aceasta a permis inceperea activitatii de acceptare a cardurilor internationale, anuntata oficial de Bancorex din ianuarie 1995, ceea ce inseamna ca banca trecea – din acel moment – la formarea unei retele proprii de comercianti.
Procesul investitional de dezvoltare al acestui business – tehnologie, echipamente, terminale, aplicatii, personal, etc. – asumat integral de catre banci – a fost unul permanent si extrem de consistent. Inca de la momentul lansarii primului card, Bancorex preciza ca pentru introducerea acestor produse, costurile s-au ridicat la 300.000 USD. Pana la momentul falimentului Bancorex in 1999, chiar daca nu s-a trecut de la terminalele zipzap la terminale POS, banca a reusit performanta de a procesa pe card volume de 100 mil. USD.
“Inceputurile pietei cardurilor in Romania se suprapun perfect cu emiterea primului card Visa. Dupa doua decenii, suntem lideri de piata atat la volumele rulate pe card, cat si la numarul de carduri, iar cardul Visa este in continuare primul si in preferintele romanilor. Intr-o perioada relativ scurta, am parcurs un drum spectaculos, de la simplul card de plastic la platile mobile si contactless. Asteptam cu nerabdare urmatorii 20 de ani in care vom introduce noi tehnologii de plata ce vor revolutiona acest sector si suntem convinsi ca impreuna cu bancile membre din Romania vom stabili noi standarde pentru industria locală a cardurilor”, a declarat Catalin Cretu, director regional Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia.
Sursa: proiectul NO CASH „20 de ani de carduri in Romania”
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: