Posesorii de carduri Visa din Europa au realizat in perioada aprilie 2014 – martie 2015 peste 1 miliard de plati contactless in valoare de peste 12,6 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Visa Europe. Consumatorii europeni detin 131 milioane de carduri Visa contactless, emise de 240 de banci, pe care le pot utiliza zilnic la peste 2,6 milioane de terminale contactless.
Potrivit comunicatului de presa, cele mai multe carduri Visa contactless sunt emise in Marea Britanie, iar cea mai extinsa retea de acceptare a platilor contactless este in Spania. Astfel, in Marea Britanie exista 49,6 milioane de carduri Visa contactless si 410.000 de terminale POS, in Franta sunt 20,3 milioane de carduri si 405.000 de terminale, Polonia inregistreaza 14,5 milioane de carduri si 354.000 de terminale, iar in Spania cele 11,5 milioane de carduri Visa contactless pot fi utilizate pentru plati la 593.000 de terminale.
Din perspectiva gradului de utilizare contactless pe cardurile Visa, la nivelul lunii martie a.c., clasamentul primelor trei tari europene dupa numarul de tranzactii se prezinta astfel: UK – 52.6 mil., Polonia – 49.7 mil. si Republica Ceha – 13.9 mil.
Si in Romania platile contactless au inregistrat un avans din ce in ce mai puternic in ultimul an, pe masura ce consumatorii au inceput sa se familiarizeze cu aceasta modalitatea de plata, iar bancile membre Visa au promovat-o tot mai mult. Chiar daca piata locala a pornit de la o baza redusa, majorarea de peste 50 de ori a valorii tranzactiilor cu carduri Visa contactless in perioada aprilie 2014 – martie 2015 demonstreaza un apetit tot mai crescut al romanilor pentru rapiditatea si confortul oferite de platile contactless.
“Suntem inca la inceput de drum in zona platilor contactless, dar vedem progrese tot mai mari de la luna la luna. Romanii platesc in medie circa 58 de lei cu cardul Visa contactless, dar am vazut chiar o tranzactie contactless de doar 42 de bani realizata la o farmacie. Avantajul este ca poti sa achiti suma exacta fara sa umbli cu buzunarul plin de maruntis, de exemplu cand vrei sa cumperi doar o cafea sau o paine, timpul de plata se reduce, iar costurile pentru posesorii de carduri sunt zero.”, a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.
„Tehnologia contactless sustine dezvoltarea pietei cardurilor intrucat se creeaza obisnuinta de a plati electronic si, in plus, deschide drumul pentru platile mobile care utilizeaza aceeasi infrastructura,” a mai adaugat sursa citata.
Pana in 2020, toate terminalele POS din Europa unde se poate plati cu cardurile Visa vor avea incorporata tehnologia contactless. Consumatorii europeni realizeaza cel mai frecvent plati contactless pentru cumparaturi de zi cu zi, precum cele la supermarketuri, restaurante si alte magazine alimentare.
Cresterea rapida a utilizarii cardurilor contactless si a infrastructurii aferente contribuie la pregatirea terenului pentru platile mobile, in conditiile in care acestea au la baza aceeasi tehnologie NFC si pot fi realizate la aceleasi POS-uri, iar tot mai multe banci si marile companii pregatesc lansarea serviciilor de plati mobile pana la finalul acestui an.
Consumatorii britanici sunt de departe cei mai mari adepti ai cardurilor contactless, platind doar in luna martie 2015 peste 330 milioane de euro prin intermediul acestei tehnologii. Lansarea platilor contactless pentru toate serviciile din reteaua Transport pentru Londra (TfL) este unul dintre motivele care au stat la baza dezvoltarii accelerate in Marea Britanie, in conditiile in care peste 100 de milioane de calatorii au fost platite contactless de la data lansarii, in septembrie 2014 (85 milioane de calatorii fiind platite cu carduri Visa contactless). In ultimul an pana in martie 2015, numarul cardurilor contactless a crescut cu peste 37% in Marea Britanie.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: