[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Plati cu mobilul in Romania: peste 3.000 de comercianti din Romania accepta mobilPay wallet iar 1.500 locatii permit plati prin coduri QR

9 martie 2015

ThePhoneGeeks, divizia EuroGsm specializata in rezolvarea problemelor legate de telefonia mobila, a iesit cu un comunicat inedit legat de ce ar trebui sa stie romanii despre plata cu portofelul electronic. Se pare ca specialistii de la EuroGSM au identificat o singura problema tehnica care pleaca insa de la insuficienta promovare in piata a solutiei de mobile wallet: „nu toti comerciantii accepta acest tip de plata”. Reprezentantii ThePhoneGeeks sunt insa convinsi ca tot mai multi comercianti vor implementa aceasta solutie.

Potrivit comunicatului de presa, portofelul electronic este o modalitate digitala de plata, printr-o platforma ce permite efectuarea de incasari si transferuri online cu o usurinta mai mare si – implicit – cu un grad mai ridicat de siguranta.

„Portofelul electronic este o metoda simpla, comoda si rapida de plata. Datele cardului sunt introduse o singura data in aplicatia mobila, iar la comerciant ajunge doar confirmarea de plata. In cazul platilor in magazine, nu mai este necesara trecerea cardului printr-un POS, riscul de frauda fiind astfel mai scazut”, a spus Ioana Trifu – ThePhoneGeeks.

Dezavantajele platilor cu mobilul, identificate de echipa ThePhoneGeeks, sunt date de faptul ca „in momentul de fata, nu toti comerciantii permit acest tip de plata, iar aplicatiile portofelului electronic functioneaza doar pe telefoanele inteligente cu sisteme de operare Android 2.3+, iOS 6+ si Windows Phone 8.1.”

Comentand despre variantele de portofel electronic disponibile in Romania, comunicatul celor de la ThePhoneGeeks aminteste de aplicatiile mobilPay Wallet de la Netopia si SEQR oferita de Seamless Romania.

Lansata pe piata romaneasca inca din 2013, in parteneriat cu MasterCard, aplicatia mobilPay wallet a fost integrata in MasterPass din acest an, oferind utilizatorilor posibilitatea de a efectua plati cu portofelul electronic oriunde in lume. Un alt avantaj al acestei aplicatii este ca poate fi folosita de clientii oricarei banci, insa acestia trebuie sa fie posesori de card MasterCard sau Visa, indiferent daca este emis de o intitutie de credit sau IFN.

„O extensie a metodelor electronice sunt punctele de plata contactless, dedicate telefoanelor dotate cu cip NFC. Acestea functioneaza prin apropierea telefonului de POS-ul compatibil, iar plata este efectuata automat. Printre telefoanele care sunt dotate cu aceasta tehnologie se numara si iPhone 6, in acest caz confirmarea platii fiind realizata prin amprenta digitala, Touch ID, ceea ce confera platilor o securitate maxima”, a mai explicat Ioana Trifu.

O alta modalitate de plata disponibila este SEQR, metoda care functioneaza prin scanarea unui cod QR amplasat langa casele de marcat, cu ajutorul telefonului mobil. Dupa scanarea codului este necesara introducerea codului PIN, iar toate platile sunt salvate in istoricul de pe telefonul mobil.

„Avand in vedere deschiderea romanilor fata de tehnologia oferita de telefonia mobila, ne asteptam ca din ce in ce mai multi comercianti sa ofere posibilitatea platii prin portofelul electronic. Momentan, aplicatia SEQR este disponibila in peste 1.500 de locatii, precum si online, iar mobilPay Wallet poate fi utilizat la peste 3.000 de comercianti din Romania, inclusiv companii de transport aerian sau florarii”, a incheiat specialistul EuroGsm.

De asemenea, Google, Windows si Apple au dezvoltat propriile aplicatii wallet, care insa au o functionalitate momentan limitata. Google Wallet poate fi utilizat doar pentru plati sau transfer de bani in Statele Unite, iar iOS Passbook are disponibila functia de wallet exclusiv pentru versiunile de iPhone 6 si iPhone 6 Plus.

ThePhoneGeeks este divizia EuroGsm specializata in rezolvarea problemelor legate de telefonia mobila, membrii echipei avand rolul de a da sfaturi clientilor si de a incuraja utilizarea corecta si la capacitate maxima a dispozitivelor mobile. In cei 18 ani de existența, compania EuroGsm a devenit unul dintre cei mai mari retaileri, cu o retea de magazine extinsa la 113 unitati si 81 de orase.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?