[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Visa Europe: „platile contactless se extind rapid in Romania” – volumele au ajuns la peste 1 mil. Euro in decembrie 2014

3 februarie 2015

Reprezentantii Visa Europe apreciaza ca decizia, unor banci importante, ca toate cardurile nou emise sa aiba incorporata tehnologia contactless a reprezentat „un pas extraordinar” care a permis triplarea numarului de Visa contactless in doar cateva luni. La finele anului trecut, 10% din portofoliul de carduri Visa a fost deja migrat la contactless.

„In ceea ce priveste inovatia, un pas extraordinar pentru piata cardurilor din Romania l-a reprezentat decizia mai multor banci membre ca toate cardurile nou emise sa aiba incorporata tehnologia contactless. In doar cateva luni, acest lucru a condus la triplarea atat a numarului de carduri Visa contactless, cat si a tranzactiilor la POS, care au depasit in decembrie valoarea de 1 milion euro pe luna. Daca adaugam la acest context schimbarile legislative anuntate pentru perioada urmatoare, putem spune ca 2015 va fi un an de cotitura pentru piata cardurilor, generand multiple oportunitati pe care suntem pregatiti sa le valorificam”, a declarat Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe, cu ocazia prezentarii rezultatelor pe anul fiscal 2014, încheiat în luna septembrie.

Introducerea pe scara a cardurilor contactless, coroborata cu cresterea retelei de acceptare a acestor produse, se va vedea in scaderea valorii medii a unei tranzactii. La nivelul Europei, valoarea medie a unei tranzactii contactless pe carduri Visa este de 11 euro. De asemenea, se va vedea si in reducerea nivelului fraudei. In Europa, nivelul fraudei raportat la vanzari este de 0,045%, in vreme ce pe cardurile contactless frauda este de numai 0,009%.

Practic, în 2014, valoarea medie a unei tranzactii a fost singurul indicator in scadere, insa aceasta este motiv de bucurie pentru reprezentantii Visa intrucat inseamna ca romanul foloseste cardul pentru cumparaturile curente in dauna numerarului.

„Obiectivul nostru este sa ducem cat mai jos valoarea medie a unei tranzactii cu cardul. Sunt bucuros ca aceasta valoare scade si va continua sa scada in continuare pe masura ce cardurile contactless vor fi tot mai utilizate.”, a mai adaugat Cretu.

La nivelul Europei, primul card Visa contactless era emis in martie 2009. La aproape cinci ani distanta, dintre cele peste 500 mil. de carduri valide puse in circulatie de catre membrii Visa Europe, doar 100 mil. sunt contactless. Mentinerea acestui ritm va insemna ca abia in urmatorii 20 de ani vom asista la o migrare completa. Foarte probabil ca in continuare ritmul va fi mai sustinut (inclusiv in Romania) si aceasta perioada s-ar putea reduce la jumatate. Insa, in ritmul nebun in care avanseaza tehnologia, 10 ani este o perioada imensa, in care foarte multe lucruri se vor intampla.

In aceste conditii se pune intrebarea daca se va astepta incheierea procesului de migratie catre contactless a tuturor cardurilor sau, din mers, vom trece la altceva? Chiar banci din Romania se gandesc sa nu mai emita carduri contactless si sa treaca direct la introducerea de aplicatii tip mobile wallet care sa permita plata cu telefonul mobil avand cardul preselectat.

La cum stau lucrurile, probabil ca nu se va merge pana la capat cu reemiterea tuturor cardurilor astfel incat sa introducem tehnologia contactless pe fiecare in parte. Reprezentantii Visa apreciaza ca acest lucru depinde de strategia de piata a fiecarei banci dar si de rata de adoptie a anumitor metode de plata. „In urma investitiilor din partea bancilor mari, noi vedem o crestere foarte puternica pe contactless. In aceste conditii nu cred ca vor fi abandonate eforturile incepute”, considera Cretu. Acesta a recunoscut insa ca „serviciile pot merge in paralel”.

„Cu siguranta va exista o perioada in care cardurile contactless si platile contactless cu mobilul vor merge in paralel. Exista o potentiala convergenta care va face ca, la un moment dat, sa platim cu mobilul oricand, oriunde. Dar nu pe termen scurt. Deocamdata plata cu cardurile contactless paveaza drumul platilor contactless folosind telefonul mobil.”

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?