Ordonanta de Urgenta 34/2014 care reglementeaza drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii, a venit cu o serie de drepturi pentru cumparatorul online. In principiu, toate aceste noi drepturi acordate consumatorilor persoane fizice inseamna costuri suplimentare pentru comerciantul online. De exemplu, cumparatorul online are dreptul de a refuza produsul în termen de 14 zile (fata de 7 zile anterior) fara a avea obligatia de a returna si ambalajul original intact, ceea ce poate genera probleme la revanzare pentru magazinele online.
Incercand sa impace si capra si varza, legiuitorul a lasat o portita prin care comerciantii isi mai pot recupera totusi din costurile legate de tranzactionare. Astfel, la art.19, intitulat comisioane pentru folosirea unor mijloace de plata, se stipuleaza urmatoarele:
„Se interzice profesionistilor sa perceapa de la consumatori comisioane aferente utilizarii unui anumit mijloc de plata care depasesc costul suportat de profesionist pentru utilizarea unor astfel de modalitati de plata.”
Cu alte cuvinte, se introduce posibilitatea ca un comerciant sa perceapa cumparatorului online atat pretul produsului, cat si acoperirea tuturor celorlalte costuri care fac posibila vanzarea online. Aceasta în conditiile in care suprataxarea în Romania este ilegala.
Potrivit art. 117 din OUG 113/2009, prin care s-a transpus Directiva Serviciilor de Plati: «Beneficiarul unei plati nu poate sa ceara un pret mai mare în functie de instrumentul cu care se face plata». Adica, niciun comerciant din Romania nu poate sa ceara o taxa suplimentara atunci cand plata se face online, prin card (desi in realitate se practica fel si fel de taxe de rezervare, procesare, etc.,), care se adauga la pretul final al produsului.
Comentand aceasta situație, Catalin Cretu, director regional pentru România, Croatia şi Slovenia al Visa Europe a declarat pentru economica.net:„Odata cu intrarea in vigoare a OUG 34/2014, s-a creat o incertitudine cu privire la posibilitatea aplicarii sau neaplicarii unor comisioane pentru folosirea unor mijloace de plata. Astfel, in conditiile in care suprataxarea in functie de instrumentul de plata utilizat este ilegala in Romania, OUG 34/2014 stabileste ca un comerciant poate sa taxeze o plata cu cardul numai cu echivalentul costului acceptarii platii respective.”
Punandu-se în locul comerciantului, Cretu apreciaza ca acesta se poate prevala de art.117 din OUG 113/2009 care ar putea considera ca posesorul de card trebuie sa-i acopere toate costurile pentru acceptarea la plata a cardurilor. Reprezentantul Visa este de parere ca toata aceasta confuzie, pleaca de la faptul ca prevederile directivei nu se adresau tarii noastre ci (doar) tarilor europene unde plata cu cardul este comisionata.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: