[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

80% din populatia bancarizata detine un card de debit insa doar 22% il foloseste pentru cumparaturile zilnice

25 august 2014

4 din 10 romani nu ar putea trai din economii mai mult de o luna, in timp ce perioada medie pe care populaţia bancarizata din Romania poate subzista fara sa se imprumute este de 3,7 luni, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), intreprins in prima parte a anului 2014 pe baza unui sondaj de opinie realizat de catre Mercury Research.

Cei mai multi romani (44%) aleg sa se imprumute de la rude si prieteni atunci cand apar cheltuieli mari, neprevazute. A apela la un credit, in aceasta situatie, este abia a patra optiune: dupa imprumutul de la rude/prieteni, incercarea de a obtine bani mai multi printr-o noua slujba și utilizarea economiilor. Utilizarea posibilitatii de overdraft (descoperit de cont) este a 6-a optiune, dupa ce se va fi incercat vanzarea unei proprietati personale.

produse detinute studiu FGCB

Potrivit studiului, o proportie de 36% din totalul populatiei bancarizate are in prezent credit, trei sferturi utilizand creditul de nevoi personale fara ipoteca iar cardul de credit este detinut in proportie de 15%. Dintre persoanele care au contractat credite, 55% au declarat ca le au pe cel putin 2 carduri de credit, in vreme ce 26% au spus ca au utilizat overdraft-ul pe cel putin 3 carduri de debit.

In aceste conditii, de supraindatorare, nu este surprinzator faptul ca doar 12% din populatia bancarizata intentioneaza sa contracteze un anumit tip de credit in urmatoarele 12 luni. Pentru un card de credit procentul este de numai 1,5%, in randul celor care au economii, și de 1% pentru cei care nu detin economii.

incasarea veniturilor studiu FGDB

Dintre concluziile studiului mai mentionam ca aproape 80% dintre respondenti detine un card de debit, acesta fiind și cel mai frecvent intalnit produs bancar. Pentru cardul de credit, procentul scade la numai 14%. De asemenea, 69% din populatia bancarizata iși incaseaza veniturile pe card, insa numerarul ramane metoda preferata de plata pentru toate tipurile de cheltuieli. Doar 22% dintre respodenti au declarat ca utilizeaza cardul de debit pentru cumparaturile zilnice, in cazul cardului de credit procentul de utilizare coboara la 4%.

modalitati de plata studiu FGCB

plata utilitati studiu FGCB

Grupul-tinta al studiului a fost reprezentat de cetateni romani de peste 18 ani, din mediul urban si rural, detinatori ai cel putin unui instrument financiar-bancar. Au fost realizate 1.242 de interviuri fata in fata (839 in mediul urban si 403 in mediul rural). Marja de eroare este de ±2,8%, la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.

Studiul complet poate fi consultat aici:
http://www.fgdb.ro/uploads/publications/aimvomsr_auriftqu_Info_nr._3_2014.pdf

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?