Pe fondul scaderii accelerate a increderii in banci, se remarca totusi o crestere in zona conturilor curente si a numarului de persoane care primesc salariul pe card. In prezent, 29,8% dintre romanii de la orase detin un cont curent in lei, iar 25,5% isi incaseaza salariul pe card, potrivit Studiului National de Audienta (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT), citat de Agerpres.
Studiul releva faptul ca in perioada 2006-2013 a scazut masiv increderea populatiei in banci. Astfel, 35% dintre romanii din mediul urban prefera sa isi tina economiile acasa pentru ca nu au incredere in banci, in timp ce in 2006 doar 25% aveau aceasta perceptie, si tot o treime sustin ca isi tin banii in banci pentru ca au incredere, procentul acestora fiind, insa, in scadere de la 43% in 2006.
Lipsa de incredere afecteaza toate bancile, inclusiv pe cele mari. Aproximativ 55% dintre romani au astazi incredere doar in bancile mari, arata studiul mentionat, fata de 71% cat era procentul in anul 2006.
Pe fondul acestei lipsei de incredere, 37% dintre cei intervievati au declarat ca apeleaza la imprumuturile bancare doar daca nu reusesc sa faca rost de bani din alta parte. In aceste conditii, nu este surprinzator faptul ca a scazut numarul detinatorilor de credite pentru bunuri de consum si pentru cumpararea de masini. In 2011, 12% dintre romani detineau cel putin un credit de consum, iar acum procentul a scazut la 9%.
Mai mult, romanii raman circumspecti in achizitionarea de noi credite. Intentia de achizitie pentru acest an este la o treime fata de 2006, in special in cazul creditelor pentru achizitionarea unei masini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale’, mai reiese din studiu. Cea mai mare scadere se inregistreaza la nivelul intentie de a lua un credit pentru masina, 1,5% fata de 5,1% in 2006.
In plus, romanii au devenit mai atenti la comisioanele bancare.Comparativ cu 2006, cand 7% dintre romani acordau atentie acestui aspect, astazi 11% dintre romani il considera important’, potrivit studiului citat. Astfel, comisioanele reprezinta al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea bancii la care urmeaza sa-si deschida un depozit, iar primul ramane dobanda.
Tendintele acopera perioada 2006-2013, participantii la studiu fiind locuitori din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 14 si 64 de ani. Marja de eroare este de +/-0,8%.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: