[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Guvernul a emis o noua Ordonanta de urgenta pentru a operationaliza Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei

20 ianuarie 2020

Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a aprobat în ședința de joi, 16 ianuarie 2020 , o „Ordonanță de Urgență privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative. „

Adoptarea acestei noi Ordonanțe de urgență, document consultat de HotNews.ro, este motivată de necesitatea unor noi măsuri urgente de operaționalizare a Autorității pentru Digitalizarea României, structură promisă prin programul de Guvernare al PNL și care a fost înființată prin Ordonanța de Urgență nr. 68 din 6 noiembrie 2019, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea primului-ministru.

Principale prevederi:
– Autoritatea pentru Digitalizarea României , structură cu personalitate juridică, în coordonarea prim-ministrului, preia activitățile și structurile din domeniul tehnologiei informației, societății informaționale și a cadrului naţional de interoperabilitate de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

– Secretariatul General al Guvernului (SGG) realizează politica Guvernului în domeniul securităţii cibernetice și stabilește la nivel național strategiile și politicile publice în domeniul securității cibernetice.

– CERT-RO (n.a Centrul Național pentru Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) va elabora propuneri de acte normative in domeniul său de activitate și le va înainta spre inițiere Secretariatului General al Guvernului.

– Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), care gestionează domeniile de internet .ro va funcționa sub coordonarea SGG. Anterior ICI a fost sub coordonarea Ministerului Comunicațiilor, care în Guvernarea PNL a fost comasat cu Transporturile, prin înființarea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Aceasta este practic a treia Ordonanță de urgență dată de Guvernul Orban pentru înființarea și operaționalizarea acestei Autorități menite să fie unica autoritate publică care să gestioneze organizarea şi coordonarea la nivel naţional a implementării programelor şi proiectelor de guvernare electronică şi administraţie electronică.

ADR va gestiona și fonduri UE de miliarde de euro pentru proiectele de digitalizare ale administrației publice.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?