[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

56 mld. euro este suma neta primita de Romania de la UE, din momentul aderarii si pana in prezent. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, s-au primit până acum 6,35 mld. euro.

10 mai 2023

Din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, suma totală netă primită de România de la Uniunea Europeană se ridică la 56 de miliarde euro, potrivit unui comunicat al Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene. Dintre acestea, Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) au adus 44,6 miliarde de euro. Mai exact, 16,9 miliarde reprezintă plățile aferente perioadei de programare 2007 – 2013, 27 miliarde de euro sunt sumele plătite prin programele perioadei 2014 – 2021 și 716 milioane de euro prefinanțări pentru 2021 – 2027.

De asemenea, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România a primit până acum 6,35 miliarde de euro prin cele două componente de asistență financiară rambursabilă și nerambursabilă.

Pentru perioada 2021 – 2027, țara noastră are la dispoziție doar prin Politica de coeziune o sumă comparabilă cu cea primită de România de la Comisie în ultimii 16 ani, de la aderare până în momentul actual, la care se adaugă fondurile alocate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. (…) Sunt convins că finalul acestui an ne va aduce mai aproape de ținta de absorbție de peste 95% prin politica de coeziune și de realizarea reformelor și investițiilor asumate prin PNRR”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Primele apeluri de proiecte finanțate prin programele aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi lansate în cursul lunii viitoare

Pentru perioada 2014 – 2020, rata de absorbție a fondurilor este în acest moment de 76% din totalul alocat României, prin programele operaționale aferente acestei perioadei fiind realizate investiții în sectoare esențiale precum mediul de afaceri, transporturi, sănătate, educație, infrastructura de apă și apă uzată, dar și incluziunea socială a persoanelor dezavantajate.

Astfel, prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 94.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficienței energetice, formarea angajaților. De asemenea, noi IMM-uri au luat naștere datorită banilor europeni:

Programul Operațional Competitivitate: 73.840 companii sprijinite;

Programul Operațional Regional: 3314 companii sprijinite;

Programul Operațional Infrastructură Mare: 288 companii sprijinite;

Programul Operațional Capital Uman: 16.655 companii sprijinite.

Prin Programul Operațional Regional și prin Programul Operațional Infrastructură Mare s-au realizat investiții în construirea sau modernizarea a 1.149 km de drumuri, au fost modernizate 14 aeroporturi și au fost renovate sau modernizate 170 km de căi ferate.

Doua milioane de români beneficiază de acces la rețeaua de apă la standarde conforme și 3,4 milioane beneficiază de acces la rețeaua de apă uzată, prin investițiile în extinderea și reabilitarea rețelei de distribuție a apei (1.066 km) și a rețelei de apă uzată (1.019 km) finanțate prin POIM.

În domeniul sănătății, prin Programul Operațional Regional au fost reabilitate, modernizate și dotate 205 unități medicale, iar prin POIM a fost alocat un buget de peste 800 de milioane de euro prin care s-au efectuat investiții pentru dotarea unităților sanitare publice cu echipamente și aparatură medicală, dispozitive medicale și de protecție medicală, echipamente pentru transport specializat, echipamente pentru decontaminare și suport triaj necesare pentru tratamentul pacienților cu infecție COVID – 19 și pentru gestionarea situației de urgență provocată de criza COVID – 19 la nivelul unităților sanitare publice. De asemenea, s-au efectuat investiții pentru structurile care utilizează fluide medicale pentru desfășurarea actului medical terapeutic.

Prin Programul Operațional Capital Uman, peste 540.000 de copii și 30.000 de tineri și adulți au beneficiat de sprijin pentru a participa la programe de educație. Prin Programul Operațional Competitivitate, 230.000 de elevi și studenți au beneficiat de echipamente IT și 12.662 clase și laboratoare au avut acces la echipamentele de ultimă generație necesare procesului educațional.

Nu în ultimul rând, fondurile europene din perioada 2014 – 2020 au sprijinit în mod substanțial românii vulnerabili, astfel încât peste 2,5 milioane de persoane au acces la carduri pentru alimente și mese calde, patru milioane primesc sprijin pentru plata facturilor la energie, iar preșcolarii și elevii din familiile vulnerabile beneficiază de tichete pentru haine și rechizite.

Prin cele 16 programe naționale și regionale aferente perioadei 2021 – 2027 vor fi deschise, în cursul acestui an, 490 de apeluri de proiecte în valoare de 36,4 miliarde de euro, primele ghiduri ale solicitantului pentru apelurile de proiecte fiind puse în consultare publică începând din luna aprilie, apelurile urmând a fi lansate luna viitoare. De asemenea, prin PNRR vor fi lansate în acest an 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?