[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

54% dintre romani prefera sa plateasca cu cardul – media europeana este de 49% – studiu ING

2 martie 2021

Cel mai recent studiu internațional ING releva o schimbare in randul consumatorilor, in ceea ce priveste comportamentului de plată. Aproximativ 58% dintre români au declarat că folosesc mai puțin numerar, ocupând, astfel, locul trei ca pondere de creștere după englezi (65,4%) și polonezi (64,5%),

Peste 54% dintre respondenții români au spus că acum preferă să plătească cu cardul, peste media europeană de 49%.

Acelasi studiu a sondat si schimbarile intervenite in comportamentul de economisire, in contextul pandemiei.

Potrivit ING, Aproape 75% dintre români au luat decizia de a-și reduce cheltuielile, peste media europeană de 57,5%, ocupând primul loc în topul european. Similar, pe următoarele locuri se situează turcii (73%), polonezii (70%), italienii și spaniolii (66%).

Decizia conștientă de a economisi mai mulți bani este corelată și cu faptul că, la nivel european, românii (52%) se așteaptă cel mai mult să se confrunte cu dificultăți financiare, pe fondul pandemiei. La polul opus, se află olandezii (16%), luxemburghezii (20%), belgienii și germanii (23%).

Deși românii sunt vizibil mai preocupați de economisire, aproape 33% dintre aceștia afirmă că nu au o rutină de economisire (cea mai ridicată pondere la nivel european). Doar 27% dintre români pun bani deoparte atunci când încasează salariul, aflându-se pe ultimul loc al clasamentului european, iar 22% dintre respondenți spun că preferă să pună deoparte banii rămași la sfârșit de lună. Așteptând finalul lunii pentru depunerea economiilor, peste 17% dintre români rămân, însă, întotdeauna fără bani înainte de următorul salariu, situându-se și aici pe prima poziție.

Peste 35% dintre români spun, în continuare, că nu au economii – același procent ca în studiul internațional ING din luna mai 2020 și în descreștere cu patru procente față de cel din decembrie 2019). Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% dintre respondenți spun că are o valoare mai mică decât un salariu lunar, 23% dintre aceștia că reprezintă echivalentul a unul-trei salarii și doar 14% că este echivalentul a patru-șase salarii. Cu toate acestea, 70% dintre români consideră că își gestionează bine banii.

Românii cu vârste între 25 și 34 sunt cei mai interesați de economisire, iar 36% dintre aceștia au răspuns că își transferă lunar o parte din salariu în contul de economii, comportament recomandat pentru economisire.

Peste 21% dintre respondenții români care au declarat că nu pot să economisească se află în grupele de vârstă 55-65 ani și peste 65 ani. La polul opus, peste 50% dintre luxemburghezi și aproximativ 42% dintre cehi și olandezi își pun bani în contul de economii în fiecare lună, după încasarea salariului.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?