[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

5 ani de ghiseul.ro – singurul proiect de succes in guvernarea electronica bazat pe un parteneriat public-privat

30 mai 2016

Aproape 250 de primării acceptă în prezent plata cu cardul online a taxelor şi impozitelor locale prin intermediul platformei www.ghiseul.ro – Sistemul Naţional Electronic de Plată Online, în creştere cu peste 30% faţă de finalul anului trecut, acoperind peste 80% din populaţia urbană şi bancarizată a României.

Apetitul românilor pentru plata online a taxelor și impozitelor locale a crescut semnificativ în 2016, având în vedere că valoarea și numărul tranzacțiilor efectuate prin Ghiseul.ro în primele patru luni însumează aproape o treime din toate plățile realizate de la lansarea platformei naționale până în prezent.

Astfel, contribuabilii au realizat în primele patru luni din 2016 aproximativ 76.000 de plăți cu cardul pe Ghiseul.ro, în valoare totală de peste 21 milioane lei. Prin comparație, în perioada 2011 – 2016, pe Ghiseul.ro au fost realizate peste 250.000 de plăți în sumă de  72 milioane lei.

Posibilitatea obtinerii online a datelor de acces (credentiale), functionalitate activata la sfarsitul lunii martie a.c., a dus la o crestere de 330% a numarului de persoane care si-au generat nume de utilizator si parola in sistem, aprilie 2016/aprilie 2015.

grad utilizare ghiseu

In prezent, pe Ghiseul.ro sunt inscrisi 117.000 de utilizatori activi unici, dintr-un total de 150.000 de conturi realizate. Oficialii Ghiseul.ro estimeaza ca, in 2016, vor mai fi generate inca 63.000 de noi conturi.

Principalul avantaj al plăţii impozitelor şi taxelor locale online cu orice card pe Ghiseul.ro este posibilitatea de a plăti oricând şi de oriunde, fără comision. Mai mult, contribuabilii înrolați pe www.ghiseul.ro au posibilitatea de a plăti taxele și impozitele locale pentru alte proprietăți deținute pe teritoriul României, cu condiția ca municipalitatea pe raza căreia se află proprietatea să fie înrolată în sistem.

Lansat în 2011, Ghiseul.ro este un proiect derulat în parteneriat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), care permite plata online cu cardul a taxelor și impozitelor locale.

În cei cinci ani de funcționare, platforma www.ghiseul.ro a înregistrat mai multe momente de referință, atât din punct de vedere tehnic, cât și în ceea ce privește utilizarea. Doar în ultimul an, s-a introdus eliberarea datelor de acces online, ceea ce a condus la depășirea pragului de 100.000 de utilizatori activi în luna martie 2016, plata amenzilor de circulație fără niciun drum către administrațiile locale, datorită opțiunii de încărcare a copiei procesului verbal direct în sistem și transmiterii automate către primăria beneficiară, precum și plata online a taxelor și impozitelor locale pentru persoanele juridice (proiect pilot derulat pentru sectorul 3 din București).

evolutie credentiale ghiseu

„Ghiseul.ro este pentru AADR un proiect asumat, cu o importanță deosebită pentru educarea financiară a populației din România și pentru dezideratul nostru de digitalizare a relației dintre cetățean și instituțiile publice. Administrarea acestui proiect împreună cu APERO s-a dovedit a fi o rețetă de succes în care am reușit să punem în comun resurse logistice și expertiză, în scopul dezvoltării și promovării sistemului. Obiectivele noastre comune sunt ca în următorii doi ani sistemul să depășească 500.000 de utilizatori unici și să acopere o gamă cât mai largă de servicii din interacțiunea cetățeanului cu instituţiile publice, atât la nivel central, cât și local.”

„În acest moment, Ghiseul.ro este singurul sistem național dedicat persoanelor fizice, 100% online atât din perspectiva autentificării cât și a realizării plăților, care asigură interoperabilitatea bazelor de date ale instituțiilor publice locale. Ghiseul.ro este sistemul cu cei mai mulți utilizatori unici persoane fizice și acoperă cea mai mare parte din populația bancarizată din România”, a declarat Delia Popescu, președinte al Agenției pentru Agenda Digitală a României.

“În 2016 se împlinesc cinci ani de Ghiseul.ro, rezultat al parteneriatului dintre autorităţile publice şi mediul privat. Eforturile comune şi expertiza tuturor părţilor implicate, respectiv Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională prin AADR și APERO prin membrii săi – organizaţiile internaţionale de plată Visa Europe şi MasterCard, instituţii financiar bancare, procesatori şi integratori de plăţi electronice, producători de soft – au contribuit la succesul proiectului. Evoluţiile foarte bune din 2016 dovedesc că platforma se dezvoltă tot mai rapid, în condiţiile în care cresc atât interesul populației faţă de plăţile online, cât și preocuparea autorităţilor de a oferi contribuabililor servicii moderne de plată. Dacă primăriile vor continua să se înroleze pe platforma www.ghiseul.ro în acelaşi ritm ca în primele luni ale anului, ne aşteptăm ca până la sfârşitul lui 2016 numărul lor să crească cu 50%. Suntem încrezători că platforma se va dezvolta în continuare, implicând şi alte instituţii la nivel central şi local”, a declarat Răzvan Faer, președinte APERO.

Despre AADR
Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) este instituția publică de specialitate a Administrației Publice Centrale, în subordinea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, care are rolul de a opera sisteme informatice la nivel național destinate guvernării electronice. Prin activitățile pe care le derulează și proiectele pe care le are în administrare, AADR se dorește a fi punctul central de acces al cetățenilor la informații și servicii de e-guvernare. În această calitate, AADR gestionează și operează sisteme de importanță majoră pentru România precum: Ghiseul.ro (Sistemul Național Electronic de Plată Online), E-guvernare (Sistemul de Guvernare Electronică), S.E.A.P. (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), S.I.A.E. (Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi) și P.C.U. (Punctul de Contact Unic).

În calitate de administrator al sistemelor mai sus enumerate, AADR este instituția care inițiază propuneri legislative menite să asigure cadrul propice dezvoltării serviciilor de guvernare electronică în România. De asemenea, AADR acționează, direct sau prin parteneriatele pe care le are, atât în mediul public cât și în mediul privat, pentru crearea infrastructurii digitale naționale și interoperabilitatea sistemelor existente. În implemetarea obligațiilor legate de Agenda Digitală ce ii revin României ca parte a mecanismului european, Agenția pentru Agenda Digitală a României are un rol central, fiind responsabilul principal pentru obiectivele asumate în fața organismelor europene.

Despre APERO

Asociația de Plăți Electronice din România (APERO) este persoana juridică fără scop patrimonial, nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, al cărei scop este promovarea și dezvoltarea plăților electronice în România. În materializarea scopului său, Asociația acționează în permanență pentru îmbunătățirea dialogului între mediul public și mediul privat, fiind prezentă prin reprezentanții săi statutari în procesul elaborarii și promovării de propuneri legislative destinate încurajării folosirii soluțiilor de plată electronică în economia României. În egală măsură, APERO își propune să faciliteze relațiile dintre membrii săi prin inițiative de natură să consolideze încrederea reciprocă și să stimuleze relațiile de business.

Proiectele inițiate, susținute și promovate de Asociație sunt proiecte strategice cu impact extins asupra industriei plăților electronice, pe care membrii le administrează prin punerea în comun a resurselor de care dispun. APERO acționează ca un for deschis permanent dezbaterilor și întâlnirilor pe subiecte relevante pentru industria plăților fără numerar, reunind în prezent 25 membri ce provin din rândul instituțiilor financiar- bancare, organizațiilor internaționale de plată, procesatorilor și integratorilor de sisteme de plăți, furnizorilor de infrastructură, producătorilor de software și altor servicii legate de plățile electronice. Asociația este deschisă tuturor persoanelor juridice din România și din străinătate, ce își desfășoară activitatea în legătură directă sau indirectă cu industria plăților fără numerar, în condițiile acceptării și conformării prevederilor din actele sale constitutive.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?