[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

49% din magazinele online din Romania isi au sediul in Bucuresti – reducerile masive de pret inving teama clientilor de tranzactionare

11 martie 2011


11 martie, 2011 – In medie, in fiecare zi se inchide un magazin online si se deschid doua, potrivit Studiului National de Comert Electronic, editia din 2010. Jumatate dintre magazinele online din Romania isi au sediul in Bucuresti (49%), iar urmatorul clasat este judetul Cluj cu doar 5% din cele 2.104 magazine online care au facut obiectul studiului. Celelalte judete din clasament sunt Brasov (4%), Timis (3%) , Iasi (2.5%) si Bihor (2%).

Gecad ePayment si Netopia Sistem sunt principalii integratori de comert electronic de pe piata romaneasca, cu un portofoliu cumulat de 2.700 de magazine online, care au generat tranzactii in 2010.  Dupa ce in 2010 am asistat la cresterea campaniilor de promovare a achizitiilor in rate de pe magazinele online, integratorii de comert electronic anunta o noua tendinta care se manifesta: cresterea numarului de site-uri de reduceri, inclusiv in provincie.

De la inceputul anului numarul site-urilor de reduceri practic a explodat, ajungand in prezent la peste 40 astfel de platforme. 35 dintre acestea proceseaza platile prin intermediul serviciului nostru. Daca pana de curand acopereau doar Capitala, in ultima perioada au inceput sa apara şi site-uri care se adreseaza oraselor din provincie, precum Ploiesti sau Pitesti”, a declarat Antonio Eram, CEO Netopia Sistem.

Datele companiei arata ca numarul tranzactiilor pe aceste site-uri a crescut exponential in ultimele luni, in luna februarie a.c. fiind realizate peste 70.000 de plati online cu cardul, fata de aproximativ 20.000 in decembrie.

Fenomenul reducerilor online a insemnat in perioada decembrie-februarie a.c. aproape o dublare lunara a numarului de tranzactii incheiate pe aceste site-uri. Astfel, in luna ianuarie au fost procesate aproximativ 40.000 de plati, comparativ cu 20.000 de tranzactii in luna decembrie.

In februarie, mobilPay a procesat mai mult de 55.000 de tranzactii realizate pe site-urile de reduceri, in timp ce volumul total al acestora s-a ridicat la peste 70.000. Cele mai atractive oferte pentru cumparatori au fost cele pentru restaurante, cafenele, cosmetice sau saloane de infrumusetare”, a explicat Eram.

Valoarea platilor realizate pe site-urile de reduceri in luna februarie s-a ridicat la peste 600.000 de euro, iar economiile pe care internautii le-au realizat prin intermediul acestora au fost cel putin egale cu aceasta suma, in conditiile in care discount-ul mediu oferit este de 70%.

Reducerile extrem de mari, chiar şi de 99% in unele cazuri, duce la aparitia impulsului de a cumpara imediat, iar dorinta este atat de mare, incat romanii au trecut peste suspiciunile platii online cu cardul. Depaşirea acestei temeri nu poate sa fie decat benefica pentru comertul online din Romania”, a adaugat Eram.

In ciuda cresterii puternice din ultima perioada a numarului site-urilor de reduceri, reprezentantul Netopia Sistem apreciaza ca, incepand cu a doua jumatate a anului exista riscul sa apara primele falimente in piata de profil.

Acest ritm de creştere a numarului de site-uri de reduceri se va mai mentine cel putin o perioda, dar se va ajunge la o saturare a pietei, chiar din acest an. Anul viitor, pe vremea aceasta, este posibil sa existe un numar de site-uri mai mic decat acum”, considera directorul Netopia Sistem.

Tendintele comertului electronic din Romania vor  fi urmarite in continuare de Studiul National de Comert Electronic, editia pentru 2011 fiind demarata incepand cu 1 martie a.c. si se va desfasura pana la finele acestui an. Ultima editie a SNEC a fost realizata de Underclick.ro cu sprijinul Fundatiei Post Privatizare, in cadrul programului de sprijinire a activitatii intreprinderilor mici si mijlocii prin intermediul Internetului.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?