3 mil. de utilizatori ai canalelor bancare la distanta

4 martie 2013

Romania a incheiat anul 2012 cu peste 3 mil. de utilizatori ai instrumentelor de plata cu acces la distanta, dintre care 2,8 mil. pe internet banking, peste 154.000 pe phone banking si  27.500 pe mobile banking. Bancile cu cele mai mari portofolii de clienti pe aceste servicii sunt BCR, Raiffeisen, BRD si ING, care impreuna detin un portofoliu de 2 mil. de clienti exclusiv pe aplicatia de Internet banking.

Numai BRD si ING au cumulat un numar de 900.000 de utilizatori ai aplicatiei de Internet banking, dintre care peste 100.000 sunt persoane juridice. Ponderi mai mari ale companiilor in randul utilizatorilor de Internet banking se inregistreaza in randul Bancii Transilvania (aproximativ 20% dintre cele 300.000 de persoane care folosesc aplicatia) si, in special, la Unicredit (cu peste 38% dintre cei peste 140.000 de utilizatori)

Fata de momentul anterior intrarii in criza, respectiv decembrie 2008, portofoliile de utilizatori ai aplicatiei de internet banking, pentru principalele banci, a crescut de minim 2,5 ori. Cea mai mare performanta la acest capitol a inregistrat-o Bancpost al carui numar de utilizatori – persoane fizice – ai aplicatiei de internet banking a crescut de peste 13 ori (de la 13.000 in 2008 la aproximativ 178.000 in 2012).

In ciuda acestei cresteri a numarului de abonati, in aceasta perioada de 4 ani (2008-2012), ponderea utilizatorilor activi (cei care fac cel putin o tranzactie in 6 luni) in total utilizatori nu s-a imbunanatit semnificativ, in unele cazuri s-a inregistrat chiar o scadere.

De asemenea, desi numeroase cercetari de piata vorbesc despre viitorul serviciilor de mobile banking, la noi in tara aceasta aplicatie nu pare sa aiba o directie clara de dezvoltare. Pana cum doar sase banci au implementat serviciul iar una dintre ele a si renuntat deja – este cazul Mobilis de la BRD.

La Banca Transilvania, banca intreprinzatorilor, se pare ca exista interes din partea clientelei. Aproape 10% dintre utilizatorii de BT24 Internet Banking folosesc BT24 Mobile Banking (m.btrl.ro), procentul fiind în creştere la 31.12.2012, faţă de sfârşitul anului 2011, când era de aproape 6%.

Potrivit datelor MCSI, in prezent, sunt autorizate 36 de banci cu peste 63 de instrumente de plata cu acces la distanta.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash