[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

3 ani de APERO – 30 de membri si trei proiecte cu impact national

24 ianuarie 2011

24 ianuarie, 2011 – Astazi se implinesc trei ani de cand Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO) a dobandit personalitate juridica. Infiintata ca entitate profesionala nonprofit, APERO este singura asociatie din Romania al carei obiectiv este cresterea increderii publicului in utilizarea instrumentelor/modalitatilor de plata fara numerar si promovarea platilor electronice, inclusiv prin propuneri de initiativa legislative.

APERO este una dintre cele mai puternice asociatii din Romania, atat prin numarul membrilor sai (30) cat si prin forta  entitatilor  juridice care o compun. Marele avantaj al APERO consta in faptul ca are in randul membrilor sai toti jucatorii importanti ai industriei platilor electronice din Romania, bancari sau nebancari, astfel incat deciziile care se iau au reprezentativitate iar proiectele generate se implementeaza cu mai multa usurinta.

Proiecte APERO

Primul proiect cu impact national, implementat deja, este Linia Urgenta Carduri (LUC). LUC reprezinta un serviciu ce functioneaza ca unic  punct de contact pentru blocarea cardurilor pierdute sau furate, emise in Romania. Serviciul se bazeaza pe folosirea de catre posesorii de carduri a unui singur numar  de contact sugestiv si foarte usor de retinut: 021.CARDURI (021.2273874), care redirectioneaza apelul automat, sau prin operator uman, la banca sau institutia financiara non-bancara emitenta. 021.CARDURI este numarul de telefon ce poate fi apelat din tara sau din strainatate, de pe linii telefonice fixe sau mobile, 24 ore din 24, 7 zile din 7. LUC a fost lansat in septembrie 2009, cu sase banci: BCR, BRD, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank si Bancpost.

Un alt proiect finalizat este INDEX-ul APERO, indice de monitorizare a evolutiei pietei platilor electronice din Romania care are la baza cercetari de piata cu caracter periodic (anual). Din perspectiva cardurilor, INDEX-ul APERO masoara atitudinea fata de carduri si modul lor de utilizare plecand de la trei mari indicatori: frecventa de utilizare, nivelul de incredere si intentia de folosire in viitor. Index-ul APERO a fost lansat in mai 2010, odata cu prezentarea partiala a rezultatelor studiului in cadrul unei conferinte de presa. Studiul integral se distribuie, exclusiv si gratuit, tuturor membrilor APERO.

Un alt mare proiect cu influente semnificative la nivel national in privinta imbunatatirii colectarii veniturilor la bugetul statutului este relansarea ghiseului de plati (www.ghiseu.ro), portal care sa permita plata pe Internet, cu cardul bancar, a tuturor taxelor si impozitelor locale. In acest sens, APERO a semnat un protocol de colaborare cu MCSI (septembrie 2010), in urma caruia a rezultat o hotarare de guvern (HG nr.1235/2010) – privind obligativitatea inrolarii tuturor primariilor in Sistemul National Electronic de Plati (SNEP) – precum si normele ei de aplicare.

In portofoliul de proiecte APERO se regaseste si proiectul orasului digital european construit pe conceptul SVN („digi town”), care va fi implementat  in  Primaria Targu Mures. Orasul digital este proiectia la scara redusa si aplicata local, a unui sistem national de e-guvernare si presupune disponibilitatea si utilizarea serviciilor prin mijloace electronice.  Proiectul prevede emiterea unor instrumente de tip smart-card, standard EMV contact si EMV contactless, multiaplicatie. Instrumentele, emise simultan si intr-un cadru public-privat, permit autentificare unica, identificare unica si efectuarea de plati electronice pentru ambele categorii de utilizatori (institutii si persoane fizice). Conceptul SVN determina solutii complexe de interactiune intre categoriile de persoane fizice si juridice in cadrul sistemului de servicii electronice, eliminand aproape in totalitate necesitatea deplasarii la ghiseu.

“In tot ceea ce face, APERO este consecventa principiului potrivit caruia industria platilor electronice  reprezinta un pilon de  sprijin al  dezvoltarii economice a Romaniei. Proiectele noastre demonstreaza acest lucru iar faptul ca atragem tot mai multi membri este o consecinta fireasca a viziunii noastre care este impartasita de  partenerii  din industrie” – a declarat Adrian Apolzan, presedinte APERO. “In aceasta luna, am primit doua noi scrisori de adeziune din partea Raiffeisen Bank si Unicredit Tiriac Bank astfel incat numarul bancilor membri APERO urca la 14, ceea ce inseamna ca acoperim peste 90% din piata cardurilor din Romania”.

APERO a incheiat anul 2010 cu 28 de membri, dupa cum urmeaza:

Emitenti Alpha Bank, BCR, Bancpost, BRD, Banca Transilvania, Credit Europe Bank, CEC Bank, Garantibank, ING Bank, Millennium Bank, Piraeus Bank, Romexterra Bank
Furnizori de infrastructura & outsourcing Chronos, Danubius Exim, Inform Lykos, Mellon Romania, Printec, Servus, Romsys
Scheme internationale de plata MasterCard, Visa
Procesatori Credics, Provus
Case de compensare Transfond
Producatori de card & furnizori de tehnologie Gemalto, Oberthur
Companii de IT Indeco Soft, UTI
Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?