2,9 mld. Euro pe cardurile Visa Business in 2011

24 ianuarie 2012

24 ianuarie, 2012 – Visa Romania  a incheiat anul financiar 2011 (octombrie 2010 – septembrie 2011) cu 6,85 milioane carduri valide in circulatie, in crestere cu 4,5% fata de anul precedent. Desi este sub media anuala inregistrata de Visa Europe (6,5%), oficialii spun ca ritmul de crestere al portofoliului de carduri Visa este cu mult peste cresterea medie inregistrata pe piata romaneasca.

„Am crescut de trei ori peste cresterea pietei, in principal datorita cardurilor business care s-au dus mai putin catre corporatii si mai mult catre IMM-uri. Practic, portofoliul pe cardurile de business a crescut cu 19,4%”, a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe (foto).

Segmentul cardurilor de business a inregistrat o crestere pozitiva pe toti indicatorii. Volumul tranzactionat pe aceste carduri a fost mai mare atat ca total (+50%) cat si doar la POS (+48,5%), iar numarul trazactiilor la comercianti a fost in crestere (+38.7%), ceea ce arata o preferinta tot mai mare a companiilor pentru utilizarea cardurilor.

“Cardurile de credit si de business au raportat cresteri de doua cifre pentru toti indicatorii, de remarcat fiind majorarea numarului de tranzactii la POS cu carduri de credit de aproape 55%”, a mai precizat Catalin Cretu.

Numarul tranzactiilor la POS cu carduri Visa a crescut cu peste 30% in 2011, reprezentand aproximativ 37% din totalul tranzactiilor pe carduri Visa, in crestere de la 32% in 2010. Catalin Cretu considera ca aceasta tendinta de crestere a numarului de tranzactii la comercianti in total tranzactii cu carduri Visa se va pastra: „ne indreptam vertiginos spre 50%.

Sumele cheltuite la POS pe carduri Visa au crescut cu 29,2%, reprezentand 16,5% din totalul cheltuielilor pe carduri Visa. In acelasi timp, valoarea medie a tranzactiei la POS a continuat sa scada, la 38,1 €, confirmand tendinta de utilizare a cardurilor Visa pentru plati cotidiene, mai mici ca valoare.

In ceea ce priveste cardurile de credit, cifrele arata ca posesorii de carduri de credit s-au limitat preponderent la a cumpara produse de baza. Valoarea medie a tranzactiei pe cardurile de credit la POS a scazut cu 6,6%, indicand ca romanii au redus cheltuielile de mare valoare, in timp ce valoarea totala tranzactionata la POS a crescut cu peste 44%.

Cardurile de debit reprezinta cea mai mare parte a portofoliului, aproape 80% din totalul cheltuielilor fiind tranzactii cu carduri de debit.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?