[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Netopia Mobilpay: „cand Google, Apple sau Samsung vor acoperi zona de plati, va fi prea tarziu pentru banci”

9 noiembrie 2015

10-15% dintre platile de facturi sunt prin direct debit/banking order, a declarat Florin Branici, directorul adjunct canale alternative Alpha Bank, in cadrul conferintei Banking2.0 (foto -mijloc). Pentru a atrage clientela spre tranzactionarea prin online banking, institutia a oferit clientilor abonament si conditii preferentiale pentru achizitionarea unui program antivirus. Acest demers a esuat pentru ca „nu a fost interes”, a mai precizat oficialul Alpha Bank care a adaugat ca un produs este cu atat mai greu de utilizat cu cat este mai sigur: „cu cat este mai safe un produs, cu atat este mai greoaie utilizarea lui”.

Legat de oportunitatea penetrarii mediului rural, in ce masura acesta este un mit sau o relaitate pentru dezvoltarea business-ului de banking, Branici a declarat ca „bancile vor intra in rural cand vor fi bani acolo”. Oficialul bancii admite ca este o piata care poate fi accesata relativ usor prin tehnologie, insa este mai usor sa pui un ATM decat o agentie”.

Reprezentantii sectorului nebancar, prezenti la conferinta, au o alta perceptie.
Dan Vartopeanu, Managing Partner at Breeze Mobile (foto – primul din dreapta), este convins ca pentru banci, cresterea de utilizatori ai serviciilor cu acces la distanta va veni doar din mediul rural. Vartopeanu crede ca, in ciuda faptului ca banii sunt putini, „nevoia de plati exista”. Daca bancile nu vor exploata aceasta nevoie, „furnizorii alternativi de plati vor cauta aceste nise”.

Un astfel de furnizor alternativ de plati ar putea fi chiar NetopiaMobilPay. Prezent la discutii, director card payments al companiei, dl. Horia Grozea (foto – al doilea de la stanga la dreapta), se asteapta ca bancile sa piarda batalia pe zona de plati in favoarea companiilor non-bancare, in special din zona telecom.

„Cand Google, Apple sau Samsung vor acoperi zona de plati, va fi prea tarziu pentru banci”, este convingerea lui Grozea. „In cativa ani, bancile vor fi doar canalul de acces la bani nu si furnizorul de plati”. Reprezentantul Netopia a venit si cu un exemplu concret legat de tranzactionarea la comerciant: „un POS costa 300 de euro, eu am un stick su un API care costa de 300 de ori mai putin”.

Se pare ca bancile inca nu percep aceasta amenintare din partea sectorului non-bancar motiv pentru care nu forteaza dezvoltarea unor noi modele de business. Bancile raporteaza revenirea pe profit dupa primele 9 luni, ceea ce le face sa se simta din nou increzatoare in fortele lor, dar aceasta se intampla in conditiile scaderii veniturilor nete, semn clar ca modelul actual este depasit.

Perceptia bancilor este una de tip „wait and see”. „Cand bancile se vor simti cu adevarat amenintate, abia atunci vor mari viteza pe zona de mobile si digital banking”, a mai declarat Branici.

Cei prezenti la dezbateri au fost insa de acord ca mobile banking-ul va depasi internet banking-ul. Horia Grozea a precizat ca in cazul tranzactiilor procesate de Netopia Mobilpay, peste 30% dintre plati sunt facute de pe dispozitive mobile si asteptarea este ca acest procent sa depaseasca 50% in 2016.

Sursa foto: wall-street.ro

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?