[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

15 ani de la denominarea monedei nationale

1 iulie 2020

La data de 1 iulie 2005, moneda naţională a României, leul, a fost denominată astfel încât 1 leu nou a echivalat cu 10.000 lei vechi. Trecerea la ”leul greu” a reprezentat decizia financiar-monetară cu cel mai puternic impact asupra mediului economic de după 1990, scrie Agerpres.

Anunţul oficial a fost făcut pe 17 noiembrie 2004 de Banca Naţională a României, care, la acea dată, a lansat campania de pregătire a populaţiei. Leii vechi au avut putere circulatorie până la data de 31 decembrie 2006. Afişarea duală a preţurilor a avut loc în perioada 1 martie 2005-30 iunie 2006 .


Leul greu a fost lansat pe piaţă la 1 iulie 2005, la ora 00.00, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Băncii Române pentru Dezvoltare (BRD), la care au participat preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, reprezentanţi ai mediului financiar-bancar, oameni politici şi de afaceri. Când ceasul a bătut ora 00.00, preşedintele Traian Băsescu şi-a scos cardul, a tastat pinul şi a scos primii lei noi, în bancnote de 5, 10, 50 şi chiar 100.

Daca presedintele ar fi optat si pentru plata prin card la un comerciant, tocmai pentru a arata ca platind astfel se evita eventualele greseli in gestionarea numerarului generate de confuzia leu nou/leu vechi, numarul tranzactiilor comerciale ar fi depasit cu cativa ani mai devreme numarul retragerilor de numerar (performanta bifata abia in 2015). La 1 iulie 2005 s-a ratat un moment foarte bun pentru promovarea platilor prin card, intrucat o tara intreaga a urmarit transmisia live de la Turnul BRD.

Cu toate că nu a existat o bancnotă de 5.000.000 lei, după denominare a fost pusă în circulaţie şi o bancnotă de 500 de lei, cea mai mare valoare a cupiurilor noi, egală cu aproximativ 123 de euro.

Pentru contracararea unui eventual puseu inflaţionist, s-a optat pentru afişarea dublă a preţurilor. Comercianţii au avut obligaţia să primească bancnotele vechi şi bancnotele noi, iar populaţia a putut plăti în magazine în bancnote vechi şi noi, în cadrul unei tranzacţii putând completa suma necesară cu oricare dintre cele două tipuri bancnote. Bancnotele şi monedele noi au circulat în paralel cu cele vechi în perioada 1 iulie 2005 – 31 decembrie 2006, în acord cu prevederile Legii denominării nr. 348/2004.

Remonetizarea economiei naţionale a condus la creşterea numerarului, la sfârşitul anului 2005, cu 37% peste nivelul prognozat iniţial, potrivit documentului ”Stadiul denominării monedei naţionale. Punerea în circulaţie a unei bancnote noi”, de la 12 aprilie 2006, publicat pe site-ul BNR.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?