[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

10% din reteaua nationala de ATM-uri este operationala la tara – una din 10 comune are instalat un ATM la primarie

11 decembrie 2013

In prezent, 1.151 de bancomate sunt amplasate in comune, aflate in apropierea marilor aglomerari urbane (centre comerciale sau rezidentiale), in zone industriale sau turistice. Practic, dintre cele 2.861 comune (cf. INS la data de 1 iulie 2013), 270 dintre ele au instalate un automat bancar la primarie, potrivit celui mai nou Raport NOCASH dedicat evolutiei si tendintelor de dezvoltare ale pietei de ATM-uri in Romania.

Din numarul bancomatelor operationale in mediul rural, numai 400 de terminale sunt instalate la sediile bancilor diferenta fiind la sediile primariilor, directiilor de impozite si taxe locale, camine culturale. Ca o curiozitate, cele mai multe terminale nu sunt instalate de CEC – institutia cu cea mai mare prezenta in rural – ci de BCR, care detine jumatate din ATM-urile operationale in comune.


In conditiile in care asistăm la inchiderea a numeroase agentii bancare, pentru a facilita utilizarea cardului in mediul rural – in localitatile in care nu sunt prezente – bancile mizeaza in continuare pe stabilitatea institutionala a autoritatilor locale.

De asemenea, este interesant faptul ca nevoia de largire a pietei de utilizare nu a fost determinata neaparat de criza. Din graficul de mai jos se observa faptul ca bancile s-au orientat catre mediul rural inca din 2007. Datele arata ca in numai doi ani, intre 2006 si 2008, bancile au dublat numarul de ATM-uri operationale in comune. O noua dublare a intervenit in perioada 2008-2013.

Sursa: Raportul NOCASH privind evolutia si tendintele de dezvoltare ale retelei de ATM-uri in Romania

Din perspectiva numarului populatiei comunelor in care este operational cel putin un ATM, se constata ca cele mai multe – jumatate dintre terminale – sunt instalate in comune cu pana in 5.000 de locuitori. Sunt chiar si localitati cu o populatie mai mica de 1.000 de locuitori, unde au fost instalate ATM-uri. Este cazul comunelor Sfantu Gheorghe (Tulcea), Craiesti (Mures) si Svinita (Mehedinti).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?