1 € din fiecare 8 € cheltuiti in Europa este platit cu un card Visa

5 septembrie 2011

5 septembrie 2011 – Cheltuielile neajustate pe cardurile Visa din UE si-au mentinut ritmul de crestere de doua cifre, avansand cu 13,4% in trimestrul al doilea, la 254 miliarde de euro platiti pe parcursul celor trei luni. Cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE reflecta o tendinta tot mai puternica a consumatorilor de a plati cu cardul, dat fiind ca 1 € din fiecare 8 € cheltuiti in Europa este platit cu un card Visa.

Cheltuielile de consum din UE au crescut in trim. II cu 2,5%, ritm egal cu cel din primele trei luni, inregistrand astfel la nivelul primului semestru cel mai mare avans din ultimii aproape cinci ani, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe. Cu toate acestea, evenimentele recente de pe teritoriul UE ar putea insemna ca perspectiva pentru restul anului este mai putin pozitiva.

Cheltuielile de consum au crescut pentru sapte trimestre consecutive. In trimestrul al doilea, cea mai rapida crestere a cheltuielilor de consum s-a inregistrat in Europa Centrala si de Est, un ritm de crestere de doua cifre fiind raportat in Letonia (12,6%) si Estonia (10,2%). De asemenea, o crestere anuala puternica a fost inregistrata in Republica Ceha (8,9%), Polonia (7%), Slovacia (6,6%) si Lituania (6,5%).

In randul celor mai mari economii europene, un ritm de crestere mai modest s-a inregistrat in Franta (2,6%) si Germania (3,4%), in timp ce Spania a raportat un avans peste asteptari, de 4,3%. Consumatorii din statele cu probleme, de la “periferia” Uniunii Europene, inclusiv Portugalia si Irlanda, si-au redus cheltuielile. Dupa un an in care s-au inregistrat contractii severe, nivelul cheltuielilor din Grecia, o tara afectata de masuri de austeritate, a ramas in mare neschimbat in trimestrul al doilea.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, nu pe sentiment sau opinii, aceste date fiind ajustate ulterior astfel incat sa reflecte si emiterea cardurilor Visa, preferintele de plata ale consumatorilor si inflatia. Barometrul este un indicator economic sigur deoarece ofera cea mai exacta si cuprinzatoare imagine asupra situatiei cheltuielilor de consum din UE. Spre deosebire de alti indicatori sau alte studii care au la baza sentimentul sau opiniile din anumite sectoare, acest Barometru reflecta cu exactitate cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE, luand in considerare tendinta tot mai mare a consumatorilor de a plati cu cardul, dat fiind ca 1 € din fiecare 8 € cheltuiti in Europa este platit cu un card Visa.

Cheltuielile neajustate pe cardurile Visa din Uniunea Europeana si-au mentinut ritmul de crestere de doua cifre, avansand cu 13,4% in trimestrul al doilea, la 254 miliarde de euro platiti pe parcursul celor trei luni.

“In trimestrul al doilea am vazut o crestere constanta in majoritatea pietelor. Avand in vedere evenimentele din ultimele saptamani, care au afectat pietele de actiuni globale si au determinat politicienii europeni sa poarte de urgenta discutii privind datoriile suverane, datele din trimestrul al doilea  par sa fie in dezacord cu principalele subiecte de interes. Este dificil de estimat in ce masura evenimentele recente vor afecta increderea consumatorilor in viitor”, a declarat Philip Symes, Director Financiar al Visa Europe.

Despre Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe

Mai mult de un euro din opt se cheltuieste in UE de pe un card Visa, peste 70% din aceste cheltuieli fiind facute de pe carduri de debit. Acest lucru inseamna ca Barometrul ofera in mod unic o imagine completa si de actualitate asupra situatiei cheltuielilor de consum din Uniunea Europeana.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate de pe toate cardurile emise de Visa – de debit, de credit si preplatite. Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajusteaza datele brute despre tranzactiile Visa in functie de o serie de factori.

Prima data, datele sunt modificate in functie de variatia numarului de carduri Visa emise, astfel incat sa ia in considerare extinderea activitatii Visa. Ulterior, se realizeaza o ajustare pentru a compensa schimbarile in comportamentul de plata cu cardul al consumatorilor. Aceasta se bazeaza pe o evaluare a tendintelor de retragere a numerarului si de efectuare a tranzactiilor la terminalele POS prin carduri Visa. In final, pentru a lua in calcul inflatia, datele sunt ajustate in functie de modificarile indicelui preturilor de consum pentru a oferi un indicator al schimbarilor reale ale nivelului de cheltuieli pe gospodarie.

Datele Visa s-au bucurat de o corelare pozitiva solida cu datele oficiale echivalente din ultimii ani. Datele Visa se refera la o gama larga de sectoare, nu doar la cel de retail, deoarece cardurile sunt tot mai des folosite pentru efectuarea unor plati precum utilitatile, taxele si impozitele.

In Europa, sunt peste 430 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului incheiat in martie 2011, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la 1,6 mii de miliarde de euro. 12,5% din cheltuielile de consum din Europa au fost facute cu un card Visa si peste 70% din aceste tranzactii au fost realizate pe carduri Visa de debit.

Visa Europe este detinuta si condusa de cele 4.000 banci membre din Europa, care a fost incorporata in iulie 2004. In octombrie 2007, Visa Europe a devenit independenta de noua corporatie globala Visa Inc., cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europa.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?