[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

25,5% dintre romanii din mediul urban isi primesc salariul pe card

6 iunie 2014

Pe fondul scaderii accelerate a increderii in banci, se remarca totusi o crestere in zona conturilor curente si a numarului de persoane care primesc salariul pe card. In prezent, 29,8% dintre romanii de la orase detin un cont curent in lei, iar 25,5% isi incaseaza salariul pe card, potrivit Studiului National de Audienta (SNA) FOCUS efectuat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT), citat de Agerpres.

Studiul releva faptul ca in perioada 2006-2013 a scazut masiv increderea populatiei in banci. Astfel, 35% dintre romanii din mediul urban prefera sa isi tina economiile acasa pentru ca nu au incredere in banci, in timp ce in 2006 doar 25% aveau aceasta perceptie, si tot o treime sustin ca isi tin banii in banci pentru ca au incredere, procentul acestora fiind, insa, in scadere de la 43% in 2006.

Lipsa de incredere afecteaza toate bancile, inclusiv pe cele mari. Aproximativ 55% dintre romani au astazi incredere doar in bancile mari, arata studiul mentionat, fata de 71% cat era procentul in anul 2006.

Pe fondul acestei lipsei de incredere, 37% dintre cei intervievati au declarat ca apeleaza la imprumuturile bancare doar daca nu reusesc sa faca rost de bani din alta parte. In aceste conditii, nu este surprinzator faptul ca a scazut numarul detinatorilor de credite pentru bunuri de consum si pentru cumpararea de masini. In 2011, 12% dintre romani detineau cel putin un credit de consum, iar acum procentul a scazut la 9%.

Mai mult, romanii raman circumspecti in achizitionarea de noi credite. Intentia de achizitie pentru acest an este la o treime fata de 2006, in special in cazul creditelor pentru achizitionarea unei masini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale’, mai reiese din studiu. Cea mai mare scadere se inregistreaza la nivelul intentie de a lua un credit pentru masina, 1,5% fata de 5,1% in 2006.

In plus, romanii au devenit mai atenti la comisioanele bancare.Comparativ cu 2006, cand 7% dintre romani acordau atentie acestui aspect, astazi 11% dintre romani il considera important’, potrivit studiului citat. Astfel, comisioanele reprezinta al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea bancii la care urmeaza sa-si deschida un depozit, iar primul ramane dobanda.

Tendintele acopera perioada 2006-2013, participantii la studiu fiind locuitori din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 14 si 64 de ani. Marja de eroare este de +/-0,8%.

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?