[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

80% din populatia bancarizata detine un card de debit insa doar 22% il foloseste pentru cumparaturile zilnice

25 august 2014

4 din 10 romani nu ar putea trai din economii mai mult de o luna, in timp ce perioada medie pe care populaţia bancarizata din Romania poate subzista fara sa se imprumute este de 3,7 luni, potrivit unui studiu al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), intreprins in prima parte a anului 2014 pe baza unui sondaj de opinie realizat de catre Mercury Research.

Cei mai multi romani (44%) aleg sa se imprumute de la rude si prieteni atunci cand apar cheltuieli mari, neprevazute. A apela la un credit, in aceasta situatie, este abia a patra optiune: dupa imprumutul de la rude/prieteni, incercarea de a obtine bani mai multi printr-o noua slujba și utilizarea economiilor. Utilizarea posibilitatii de overdraft (descoperit de cont) este a 6-a optiune, dupa ce se va fi incercat vanzarea unei proprietati personale.

produse detinute studiu FGCB

Potrivit studiului, o proportie de 36% din totalul populatiei bancarizate are in prezent credit, trei sferturi utilizand creditul de nevoi personale fara ipoteca iar cardul de credit este detinut in proportie de 15%. Dintre persoanele care au contractat credite, 55% au declarat ca le au pe cel putin 2 carduri de credit, in vreme ce 26% au spus ca au utilizat overdraft-ul pe cel putin 3 carduri de debit.

In aceste conditii, de supraindatorare, nu este surprinzator faptul ca doar 12% din populatia bancarizata intentioneaza sa contracteze un anumit tip de credit in urmatoarele 12 luni. Pentru un card de credit procentul este de numai 1,5%, in randul celor care au economii, și de 1% pentru cei care nu detin economii.

incasarea veniturilor studiu FGDB

Dintre concluziile studiului mai mentionam ca aproape 80% dintre respondenti detine un card de debit, acesta fiind și cel mai frecvent intalnit produs bancar. Pentru cardul de credit, procentul scade la numai 14%. De asemenea, 69% din populatia bancarizata iși incaseaza veniturile pe card, insa numerarul ramane metoda preferata de plata pentru toate tipurile de cheltuieli. Doar 22% dintre respodenti au declarat ca utilizeaza cardul de debit pentru cumparaturile zilnice, in cazul cardului de credit procentul de utilizare coboara la 4%.

modalitati de plata studiu FGCB

plata utilitati studiu FGCB

Grupul-tinta al studiului a fost reprezentat de cetateni romani de peste 18 ani, din mediul urban si rural, detinatori ai cel putin unui instrument financiar-bancar. Au fost realizate 1.242 de interviuri fata in fata (839 in mediul urban si 403 in mediul rural). Marja de eroare este de ±2,8%, la o probabilitate de garantare a rezultatelor de 95%.

Studiul complet poate fi consultat aici:
http://www.fgdb.ro/uploads/publications/aimvomsr_auriftqu_Info_nr._3_2014.pdf

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?